La nina i els Aspanens

(puedes leer este post en castellano al final)

Avui us vull parlar d’un conte que s’ha publicat per celebrar els 50é aniversari de la associació Aspanin: La Nina i els Aspanens

Però primer, us vull parlar de l’associació que celebra aquest aniversari. Per això, he parlat amb un dels membres, que ens explica una mica de la seva historia:

Què és Aspanin?

Aspanin és una associació que van fundar (aquest any fa 50 anys) pares i mares de nens amb discapacitat intel·lectual i la van muntar amb visió de servei per a tota la ciutadania, no només els seus fills. Durant aquests 50 anys la lluita per la plena inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual ha canviat molt, però encara queda molt camí per fer. Ara les necessitats més oblidades són les dels adults, després de l’educació especial o integrada hi ha un gran buit i molts es troben avorrits, sense poder treballar, ni sortir amb amics, ni independitzar-se. Per aquesta vida plena continua lluitant Aspanin.

Des de l’associació es fan tuteles (és a dir l’entitat fa de tutor de persones amb discapacitat intel·lectual quan els pares ja no se’n poden fer càrrec) i curateles (tasques d’acompanyament per donar suport als pares o anar fent coneixement amb la persona per després passar a ser-ne el tutor).

Aspanin té un servei de suport a la llar a pisos independents, on les persones amb discapacitat intel·lectual poden viure de forma autònoma amb l’ajuda d’una persona que unes hores a la setmana els acompanya a comprar o els guia en l’organització de menús… o els ensenya a posar la rentadora… o tenir cura de les seves coses. També disposa d’una llar residència on viuen de forma autònoma però amb un encarregat les 24 hores ajudant-los en el dia a dia.

El Club Llevant és el servei de l’associació que s’encarrega del lleure dels adults amb discapacitat intel·lectual. S’organitzen tallers variats, des de cuina a informàtica. Però sobretot es fan sortides i vacances (ara acaba de tornar un grup de vacances a Tenerife i un grup de vacances a Lloret). I també s’organitzen trobades d’amics i sortides a discoteques. És a dir, des de l’associació es dóna suport per a que les persones amb discapacitat intel·lectual puguin gaudir de l’oci i les relacions personals com qualsevol altre.

El més important és que Aspanin treballa sempre des del respecte i l’estima perquè aquesta és una associació que treballa per les persones, per les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, però també per a tota la societat. Per ajudar la nostra societat a ser més justa e integradora, una societat on totes les persones tinguin les mateixes oportunitats de viure de forma plena.

Què és la inclusió?

Per inclusió entenem aquella interacció de la societat, sense importar condició física, cultural o social, amb tot el que l’envolta en igualtat de condicions, tenint els mateixos drets i oportunitats d’ingresar a tot allò que permeti el desenvolupament fundamental de la persona, com la salut, educació, treball i àmbit social. (definició de Viquipedia)

Ens falta molta feina per fer com a individus i com a societat per la inclusió. Amb aquest conte, Aspanin permet que tinguem una eina més per educar en la inclusió, i a més perque podem explicar als petits el tema de la discapacitat, per donar una visió positiva i mostrar com una discapacitat pot enriquir les vivències de tots els que l’envolten.

Educar en la inclusió és molt important. La diversitat, en tots els àmbits, ja siguin educacionals o laborals, en ensenya uns valor i ens transmet unes sensibilitats que, són molt importants, per nosaltres i per la societat.

educar-inclusio-nina

El conte relata la historia de visita que rep la Nina, una nena molt especial que sent que no encaixa, que se sent diferent, i que passa tardes al terrat fent senyes a les estrelles. Un dia rep la visita de 4 nens molt especials que venen del planeta Aspan i necessiten de la seva ajuda per tornar a casa. Els nens no són com ella; ella els troba diferents i al principi no els enten (de fet tenen formes geométriques i cadascun té una característica particular) pero li ensenyaran una cosa molt important:

«Ningú es rarot, tots som únics i especials»

Una reflexió que hauríem de tenir tots molt present. Els que son diferents a mi no son raros, son senzillament diferents. I les diferències ens fan únics. I això ens explica el conte, com acceptar les diferències i com els aspanens i els companys de la Nina poden treballar junts per ajudar-se. Però no explico més, pots aconseguir el conte aquí.

Aspanin és una entitat sense ànim de lucre que es finança a través de subvencions, de donacions privades dels seus socis, aportacions esporàdiques (com les de tots aquells que comprin el conte), i el pagament de serveis per part dels usuaris. Pots conéixer més a la seva pàgina web.


Hoy quiero hablaros de un cuento que se ha publicado para celebrar el 50 aniversario de la asociación Aspanin: La Nina i els Aspanens

Pero primero, quiero hablaros de la asociación que celebra este aniversario i del trabajo que hace. Por eso, he hablado con una de sus miembros que nos cuenta un poco más de su historia i trabajo:

Qué es Aspanin?

Aspanin és una asociación que fundaron padres y madres con niños con discapacidad intelectual, i la montaron con visión de servicio a la ciudadanía, no solo a sus hijos. Durante estos 50 años la lucha por la plena inclusión de las personas con discapacidad intelectual ha cambiado mucho pero aun queda mucho camino por recorrer. Ahora las necesidades más olvidadas son las de los adultos, pues después de una educación especial o integrada hay un gran vacio y se encuentran aburridos, sin poder trabajar, ni salir con amigos, ni independizarse. Por esta vida plena continua luchando Aspanin.

Desde la asociación se hacen tutelas (la entidad hace de tutor a personas con discapacidad intelectual cuando los padres ya no pueden hacerse cargo) y curatelas (tareas de acompañamiento para dar apoyo a los padres e ir conociendo a la persona para después poder pasar a ser su tutor)

Aspanin tiene un servicio de soporte al hogar en pisos independientes, donde personas con discapacidad intelectual pueden vivir de forma autónoma con la ayuda de una persona que unas horas por semana los acompaña a comprar o los guía en la organización de menús, o les enseña a poner la lavadora, o a cuidar sus cosas. También dispone de una residencia donde viven de forma autónoma pero con un encargado las 24hrs ayudando en el día a día.

El Club LLevant es el servicio de la asociación que se encarga del ocio de los adultos con discapacidad intelectual. Se organizan talleres variados, desde cocina hasta informática. Pero sobretodo se hacen salidas y vacaciones. Y también se organizan quedadas con amigos y salidas a discotecas. Es decir, desde la asociación se ofrece apoyo para que las personas con discapacidad intelectual puedan disfrutar del ocio y las relaciones personales como cualquier otra persona.

Lo más importante es que Aspanin trabaja siempre desde el respeto y el cariño porque esta es una asociación que trabaja por las personas, para las personas con discapacidad intelectural y sus familias, pero también para toda la sociedad. Para ayudar a nuestra sociedad a ser más justa e integradora; una sociedad donde todas las personas puedan tener las mismas oportunidades de vivir de forma plena.

Qué es la inclusión?

Por inclusión se entiende aquella interacción de la sociedad sin importar su condición física, cultural o social, con todo aquello que le rodea en igualdad de condiciones, teniendo así los mismos derechos y oportunidades de ingresar a todo aquello que permita el desarrollo fundamental de la persona, como salud, educación, labor y sociedad. (definición de wikipedia)

Nos falta mucho trabajo por hacer como individuos y como sociedad por la inclusión. Con este cuento, Aspanin permite que tengamos una herramienta más para educar en la inclusión, i además podamos explicar a los pequeños el tema de la discapacidad, para darles una visión positiva i enseñarles que una discapacidad puede enriquecer las vivencias de todos los que rodean a la persona.

Educar en la inclusión es muy importante. La diversidad, en todos los ámbitos, nos enseña unos valores y nos transmite unas sensibilidades que son muy importantes, no solo para nosotros, sino para ir construyendo una mejor sociedad.

educar-inclusio-nina

El cuento relata la historia de la visita que recibe Nina, una niña muy especial que siente muchas veces que no encaja, que se siente diferente i que pasa algunas noches en el tejado mirando las estrellas y comunicándose con ellas con una linterna. Un día, recibe la visita de 4 niños muy especiales que vienen del planeta Aspan y necesitan de su ayuda para volver a casa. Los niños no son como ella, los encuentra diferentes y al principio parece no entenderles (de hecho, los visitantes tienen formas geométricas y cada uno tiene una característica particular) pero ellos le enseñarán a Nina una cosa muy importante:

«Nadie es raro, todos somos únicos y especiales»

Una reflexión que deberíamos tener todos muy presente. Los que son diferentes a nosotros no son raros, son simplemente diferentes. Y esas diferencias los hacen especiales y únicos. Y eso nos explica el cuento, como aceptar las diferencias; i como los aspanens y los compañeros de clase de Nina pueden trabajar juntos para ayudarse. Pero no explico más, puedes conseguir el cuento aquí.

Aspanin es una entidad sin animo de lucro que se financia a través de subvenciones, donaciones privadas de sus socios, aportaciones esporádicas (como la de aquellos que compren el cuento) y el pago de los servicios que presta. Puedes conocerla más en detalle en su página web.

suscribete blog asi piensa una mama

¿me dejas un comentario?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.